2024

国内学会・招待講演・等

  • ◯加藤俊治.
    脂質の酸化と分解経路の予測・証明
    令和5年度 第3回油化学セミナー(東京, 2024/1/26)

    ◯仲川清隆.
    フェロトーシス開始の起点となる過酸化脂質の分析
    東北大学Research Showcase vol.3 【新たな疾患治療標的として注目されるフェロトーシス】(Web, 2024/1/31)

    ◯仲川清隆.
    SpringX 超学校 緑内障!カラダの錆びといびきに注意!
    COI-NEXT「Vision to Connect」(Web, 2024/3/14)

    ◯仲川清隆, 青木亮輔, 加藤俊治.
    油脂酸化メカニズム研究の進展 ~東北大学「J-オイルミルズ油脂イノベーション共同研究講座」の取り組みから~
    日本農芸化学会2024年度大会(東京, 2024/3/24-27)

国内学会・一般講演

  • ◯上遠野佑紀, 加藤俊治, 仲川清隆.
    α-トコフェロール存在下で生成するリノール酸酸化物の解析
    第33回ビタミンE研究会(東京, 2024/1/19-20)

    ◯中冨毅, 堀越洋輔, 髙橋 麻由子, 永塚貴弘, 松浦達也, 仲川清隆.
    ビタミンE類のアルブミン複合体を介した細胞内取込のカイネティクス解析
    第33回ビタミンE研究会(東京, 2024/1/19-20)

    ◯高須蒼生, パリダ イザベラ スパルディ, 伊藤隼哉, 山岸賢治, 中島泰弘, 木村俊之, 仲川清隆.
    15Nトレーサー分析による1-Deoxynojirimycinの臓器蓄積評価
    日本農芸化学会2024年度大会(東京, 2024/3/24-27)

    ◯鈴木優里, 加藤主税, 加藤俊治, 山崎寛之, Isabella Supardi Parida, Mirinthorn jutanom, 竹腰進, 仲川清隆.
    過酸化リン脂質の代謝からみたフェロトーシス誘導機構の評価
    日本農芸化学会2024年度大会(東京, 2024/3/24-27)

    ◯加藤主税, 楠本惟吹, 加藤俊治, 乙木百合香, 伊藤隼哉, 鈴木優里, 戸塚広乃, Arun Rajgopal, Jina Hong, 仲川清隆.
    過酸化スクアレンによるヒト皮膚角化細胞へのフェロトーシスの誘導と植物抽出物による抑制
    日本農芸化学会2024年度大会(東京, 2024/3/24-27)

    ◯楠本惟吹, 加藤俊治, 乙木百合香, 境野眞善, 青木亮輔, 齋藤三四郎, 佐藤俊郎, 今義潤, 仲川清隆.
    近赤外分光分析で挑むオリーブオイルの酸化度予測
    日本農芸化学会2024年度大会(東京, 2024/3/24-27)

    ◯加藤俊治, 境野眞善, 青木亮輔, 斎藤三四郎, 佐藤俊郎, 今義潤, 仲川清隆.
    オリーブオイルの香りの生成経路の解明
    日本農芸化学会2024年度大会(東京, 2024/3/24-27)

国際学会・招待講演・等

  • ◯Junya Ito.
    Analysis of lipid oxidation in foods and in vivo.
    International Symposium 2024 on Innovative Research and Education Center for Food and Eating Science(Web, 2024/1/26)

    ◯Kanji Aoyagi.
    The mechanism of aroma component formation during oxidation of saturated fatty acids.
    Japan Oil Chemists’ Society Standard Methods Committee Special Seminar(Tokyo & Web, 2024/2/27)

    ◯Ibuki Kusumoto.
    Analyzing hydroperoxyl positions of esterified docosahexaenoic acid hydroperoxide with liquid chromatography-tandem mass spectrometry.
    Japan Oil Chemists’ Society Standard Methods Committee Special Seminar(Tokyo & Web, 2024/2/27)

    ◯Yoshinari Hirakawa.
    Total choline analysis method focusing on acid hydrolysis of choline esters in various foods.
    Japan Oil Chemists’ Society Standard Methods Committee Special Seminar(Tokyo & Web, 2024/2/27)

    ◯Yurika Otoki.
    The use of NIR in quality control of vegetable oils; an example of lignan analysis.
    Japan Oil Chemists’ Society Standard Methods Committee Special Seminar(Tokyo & Web, 2024/2/27)

国際学会・一般講演